woensdag 1 april 2015

Artsen weten veel van borstvoeding

Ja dat zou je wel denken en waarschijnlijk ook mogen verwachten. Maar is het ook wel zo?
Omdat ik het toch niet kan laten gaan we weer een lijstje fabeltjes over borstvoeding bekijken. Na bijna 6 maanden borstvoeding blijf ik me verbazen over wat ik lees en hoor!

Fabel 1: Artsen weten veel van borstvoeding
Zoals ik al zei zou je dit wel mogen verwachten, maar toch klopt hier weinig van. Er zijn natuurlijk uitzonderingen (!) maar er zijn maar weinig artsen die tijdens hun opleiding iets leren over borstvoeding. En nog minder artsen leren iets over de praktische kant van borstvoeding waarmee ze jonge ouders zouden kunnen helpen in hun problemen met voeden.

Fabel 2: Kinderartsen zullen dan wel veel over borstvoeding weten
Helaas, ook kinderartsen (op uitzonderingen na) weten vrij weinig over borstvoeding. Tijdens hun specialistenopleiding leren ze formeel niets over borstvoeding. Door kinderartsen in opleiding wordt borstvoeding zelfs gezien als een hinderpaal voor goede medische zorg voor in het ziekenhuis opgenomen baby's.

Fabel 3: Je melk kan ineens op zijn
Afgezien van wat schommelingen en verschil tussen ochtend en avond kan je melk niet ineens zomaar op zijn. Wel kan het zo lijken omdat je baby erg vaak bij je wil drinken en je borsten wat slap aanvoelen. Dit kunnen regeldagen zijn. Ook kan een verkeerde manier van aanleggen of het gebruik van een fopspeen een oorzaak zijn voor het minder drinken van de baby. Raadpleeg altijd eerst een lactatiekundige voor je stopt met borstvoeding. Het zou zonde zijn als je stopt voor je de kans hebt gehad iets nieuws te proberen.

Fabel 4: een vrouw die zwanger wordt moet stoppen met borstvoeding
Het is zelfs zo dat moeders die tijdens de zwangerschap blijven voeden, ook beide kinderen na de zwangerschap blijft voeden. Er is niks mis mee om je kindje te blijven voeden als je zwanger bent. Wel kan de melkproductie wat teruglopen tijdens de zwangerschap. Sommige kinderen willen dan niet meer bij hun moeder drinken. Ook kunnen je tepels gevoeliger zijn dan voor de zwangerschap. Maar het kan zeker geen kwaad om je kindje te blijven voeden.

Fabel 5: Het is onfatsoenlijk om borstvoeding te geven in het openbaar
Absoluut niet waar! Het is onfatsoenlijk dat moeders die het beste willen voor hun kindje met hem/haar op het toilet moeten gaan zitten om te voeden, of gewoon maar thuis moeten blijven. Het is onfatsoenlijk dat mensen denken er een mening over te mogen hebben en deze ook te uiten aan de moeder. Het is onfatsoenlijk dat moeders in een hoekje van het restaurant moeten zitten in de hoop dat niemand iets ziet, dat niemand gaat klagen of niemand ze weg stuurt. Er is niets natuurlijker dan je kindje borstvoeding te geven als je kindje honger heeft. Waar of wanneer dat ook is!

Fabel 6: borstvoeding krijgt overal de schuld van
Uit een artikel op www.borstvoeding.com:
Waar!
Familie, zorgverleners, buren, vrienden en taxichauffeurs zullen borstvoeding de schuld geven als de moeder moe, nerveus, huilerig of ziek is; als ze pijn heeft in haar knieƫn, als ze slaapproblemen heeft of altijd slaap heeft, als ze zich duizelig voelt, als ze bloedarmoede heeft, als haar artritis (migraine of een ander chronische klacht) verergert; als ze klaagt over haarverlies, verminderd zicht, oorsuizingen of een jeukende huid. Borstvoeding is de schuldige als er huwelijksproblemen zijn of als de andere kinderen opstandig zijn. Borstvoeding krijgt de schuld als de hypotheekrente omhooggaat of de economie wankelt. En wanneer er ook maar iets is dat niet past in het hedendaagse sprookje, dan zal iedereen de moeder adviseren dat het beter zal gaan als ze stopt met borstvoeding geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten