Newsflash

25-03-2015
Kolvend rijk worden
 
Op dinsdag 24 maart lees ik het volgende bericht: "Wordt moedermelk een soort vloeibaar goud?"
Geïnteresseerd lees ik verder, want wie wil er nu niet rijk worden met iets wat vanzelf door je lichaam gemaakt wordt?
 
Al jaren wordt er meer met moedermelk gedaan dan het alleen aan eigen kinderen geven. Donormelk bestaat al heel lang, moeders die (te) veel melk hebben kunnen dit extra kolven en doneren aan moeders die om een of andere reden zelf geen borstvoeding kunnen geven maar wel deze melk aan hun kindje wil geven. Deze melk kan gedoneerd worden via een moedermelkbank, of via informele wegen zoals familie, kennissen, internet of social media. 

Prolacta Bioscience
In Amerika is een bedrijf opgestart die gebruik maakt van de melk van jonge mama's. Het bedrijf koopt, pasteuriseert en verkoopt moedermelk. En niet voor niets! Pas geleden is er een investering gedaan in her bedrijf van 46 miljoen dollar
Bij Prolacta kunnen moeders zich registreren als donateur. Deze moeders worden goed onderzocht op hun gezondheid en moeten onder andere een bloedtesten ondergaan. Als een moeder in aanmerking komt voor donatie kan ze de melk verkopen voor 1 dollar per 30 milliliter. De melk wordt door her bedrijf gepasteuriseerd en verkocht aan ziekenhuizen waar het op de neonatale intensive care terecht komt bij premature baby's. Er zijn veel moeders die dit wel zien zitten. Het afgelopen jaar heeft Prolacta zo'n 71.000 liter moedermelk verwerkt.

Voor of tegen?
Het klinkt super, de melk die bij premature baby's terecht komt, en dat is het ook. En toch zijn er ook mensen die er tegen zijn. Tegenwoordig krijgt het merendeel van de gezonde baby's flesvoeding. Dat moedermelk wel gekolfd wordt voor geld maar niet aan eigen kinderen wordt gegeven is een groot nadeel. Dit kan nooit de bedoeling zijn. Maar als de melk niet op deze manier gekocht wordt, wordt er ook minder gedoneerd en krijgen de premature kindjes ook niet de melk die ze zo hard nodig hebben.

Moedermelk doneren in Nederland
In Nederland mag je je melk niet verkopen, maar wel doneren. Als je veel en vaak wilt doneren kun je goed terecht bij de moedermelkbank. Als je gezond leeft, geen ziektes hebt en goedgekeurd wordt (onder andere ook met een bloedtest) mag je donor worden. Je mag melk kolven en bewaren in je vriezer. Eens in de 8 weken wordt de melk opgehaald en komt het terecht bij premature baby's of gebruikt voor de wetenschap (als het niet geschikt is voor baby's). 
Ook kun je melk doneren via groepen op bijvoorbeeld Facebook. Hier kun je eenmalig of vaker een bericht plaatsen als je melk over hebt in je vriezer. Moeders kunnen zelf contact met je opnemen om de melk van je over te nemen. Het is laagdrempelig, maar zonder gezondheidscheck. 

Op welke manier dan ook, melk doneren aan kindjes die anders geen borstvoeding krijgen vind ik een goed idee! Als ik zelf melk over zou hebben, zou ik het met alle liefde doen en wie weet komt die tijd ook nog wel. Dit zou ik niet doen om er geld aan te verdienen zoals bij het bedrijf Prolacta in Amerika, het gaat me echt om de kindjes die de melk krijgen. Maar ach, wie zou er nee tegen zeggen als het aangeboden werd?
5-03-2015
Eén opvang voor kinderen van 0-4 jaar

Vanmorgen zat ik met mijn man aan het ontbijt terwijl het ontbijtnieuws van RTL4 op stond. Hier kwam een bericht langs wat ik wel even 2x moest horen en nog even heb opgezocht:

"Plan: Eén soort opvang voor kinderen tot vier jaar oud."

Het idee: Alle kinderen van 0 tot 4 jaar oud moeten naar een opvang kunnen waar plek is voor talent en waar achterstanden vroegtijdig kunnen worden opgemerkt en aangepakt.
De reden: Kinderen zitten tegenwoordig in teveel verschillende soorten opvang. Bij ouders thuis, op het kinderdagverblijf, peuterspeelzaal, bij gastouders of bij opa en oma. Hierdoor komen achterstanden vaak pas in groep 1 op de basisschool aan het licht en moet het dan nog aangepakt worden.

Opvang
Dat er voor veel kinderen in Nederland tegenwoordig opvang nodig is, daar zijn de meningen over verdeeld. De een zegt dat ouders die kinderen willen er ook voor moeten zorgen. De ander zegt dat je in de maatschappij van tegenwoordig als ouders wel allebei moet werken om alles te kunnen betalen. Weer een ander vindt dat een kinderdagverblijf goed is voor de sociale ontwikkeling van een kind.
Zelf heb ik gedeeltelijk geluk dat ik veel thuis kan zijn bij Noah. Maar ik zal toch ook wel iets moeten werken om alle rekeningen te kunnen betalen. In de tijd dat ik werk is of Noah's papa of een van zijn oma's bij hem, wat voor mij de ideale situatie is. Ik wil hem niet naar een opvang brengen, maar veroordeel ook niemand die die keus wel maakt!
Als Noah 2 is zal hij wel naar de peuterspeelzaal gaan. Eerder heeft voor mij geen meerwaarde, omdat ik van mening ben dat een kind ook gewoon lekker alleen kind moet kunnen zijn, en niet al als baby zich moet leren aanpassen aan andere kinderen. Maar dat is natuurlijk weer mijn eigen mening.

Een kind moet kind kunnen zijn
Van het nieuwsbericht dat alle kinderen van 0 tot 4 naar een opvang moeten om te kunnen inspelen op talenten en achterstanden word ik toch een beetje opstandig. Waarom is mijn zoon niet het beste af bij mezelf? Sinds wanneer zijn ouders niet meer goed genoeg voor een kind? Moet een pasgeboren baby tegenwoordig al geobserveerd worden om achterstand te voorkomen?
Kinderen moeten in deze wereld al zo vroeg presteren, ik snap niet dat het nodig is om dat nog vroeger te verwachten. Zoals ik al zei: een kind moet kind kunnen zijn. Mogen kinderen nog gewoon in bomen klimmen, nutteloos wat blaadjes volkrassen en apetrots zijn op hun prachtige tekening, zich verkleden en prins of prinses zijn en als ze later groot zijn mega mindy willen worden? Of moeten ze alleen maar boeken lezen, huiswerk maken, bijles nemen voor de CITO-toets zodat ze straks allemaal dokter of astronaut kunnen worden? Kinderen moeten perfect zijn, maar worden ze daar ook gelukkig van?

Van mij mag Noah lekker in de zandbak zandtaartjes bakken. Van mij mag hij aan de staart van de poes trekken om er dan achter te komen dat de poes dat echt niet leuk vindt. Van mij mag hij een normaal kind zijn, zonder te hoeven presteren. Dat moet hij al genoeg als hij straks op school zit. Nu lekker genieten van het klein zijn en niks moeten.
bron:rtlnieuws

3-03-2015
Wat bevalt beter? De ruggenprik!

Vrouwen die bij de bevalling een ruggenprik krijgen zijn meer tevreden over hun pijnstilling dan vrouwen die gebruik hebben gemaakt van een andere vorm van pijnstilling. 
Liv Freeman, gynaecoloog in het Leids Universitair Centrum (LUMC) heeft dit gepubliceerd in het British Medical Journal. Voor dit onderzoek zijn tussen mei 2011 en oktober 2012 in vijftien Nederlandse ziekenhuizen 1.414 zwangere vrouwen verdeeld over twee groepen.
De ene groep kreeg naar wens een ruggenprik als pijnstilling, de andere groep remifentanil via een zelf te besturen pompje Remifentanil is een morfineachtig middel. Vervolgens werd deze vrouwen na toedining herhaaldelijk gevraagd een cijfer te geven aan de pijn en aan de mate waarin ze tevreden waren met de pijnstilling. 
Vrouwen die de ruggenprik kregen, hadden gemiddeld minder pijn en waren meer tevreden over hun pijnstilling. Wel hebben beide methoden bijwerkingen. Na een ruggenprik wordt er vaker koorts waargenomen terwijl bij remifentanil vaker een daling van het zuurstofgehalte in het bloed van de moeder wordt gezien. Ook is er meer risico op serieuze ademhalingsproblemen. 
personal touch
risico's zijn er bij elke vorm van pijnstilling of ingreep. De keus is aan de moeder en/of het medisch personeel. Ik zelf ben zonder pijnstilling bevallen maar dat is niet voor iedereen weggelegd. In ongeveer 20% van alle bevallingen in het ziekenhuis wordt een ruggenprik als pijnstiller toegediend. Zeker de helft van de ziekenhuizen biedt ook remifentanil aan. Pijnstilling mag je vragen, maar je bent het niet verplicht. Doe wat goed voelt voor jou, dat is het belangrijkst.


28-02-2014
Half miljoen verdienen met oppasservice

In amerika is een tiener stinkend rijk geworden dankzij haar eigen negatieve ervaringen met opassers. De 15-jarige tiener is de dochter van een rijke zakenman en heeft in haar leven verschillende 'middelmatige' oppassers gehad. Zoals ze zelf zegt wil ze voorkomen dat andere kinderen last krijgen van slechte oppassers, dus heeft ze zelf een oppasservice opgericht. 
Inmiddels werken er 24 oppasmoeders en 50 babysitters in het bedrijf.
Haar vader is de geregistreerde eigenaar van het bedrijf, maar al het verdiende geld (nu al zo'n 500.000) gaat naar de tiener zelf. 
 


20-02-2014
Newsflash..

Door veel onderzoek wordt de medische wereld steeds slimmer. Ook op het gebied van bevallingen ontdekt men steeds meer nieuwe mogelijkheden. De afgelopen dagen zijn er weer een aantal nieuwsberichten de wereld in gekomen die ik jullie als mama of bijna mama niet wil onthouden.

Een wee met 5 pleisters
De medische wetenschap was al zo ver dat apparaten door middel van een paar banden om je buik konden meten wanneer, hoe vaak en hoe krachtig je weeën zijn. Erg fijn, toch? Vooral als je om een medische reden al vroeg in het ziekenhuis ligt, goed wordt aangesloten en je baby 24 uur of langer op zich laat wachten. Bewegen mag je bijna niet want bij elke beweging heb je kans dat deze banden verschuiven en niet meer goed je weeën kunnen meten. Een andere optie is een inwendige druklijn. Erg nauwkeurig, maar het kan ernstige risico's met zich meebrengen. Daar word je dan ook niet echt geruster door.

Het Universitair Verloskundig Centrum Utrecht onderzoekt een nieuwe methode om weeën te meten. In plaats van banden om je buik krijg je 5 pleisters op je buik geplakt. Deze kun je vergelijken met de pleisters van een hartfilmpje. Deze pleisters meten de weeën en geven deze informatie door aan een klein apparaat. De methode is 100% veilig voor de moeder en de baby. Daarbij kunnen de pleisters niet verschuiven, wat het opmeten veel betrouwbaarder maakt en de moeder meer bewegingsvrijheid geeft.
De onderzoekers willen deze nieuwe methode testen bij 350 vrouwen.

Kleine stuiterbal
Een ander nieuwsitem  liet weten dat door het uitwendig draaien van baby's in stuitligging er minder keizersnedes nodig zijn. 80% van de baby's in stuitligging worden via een keizersnede geboren, omdat een 'gewone' bevalling teveel risico's met zich mee brengt. De KNOV (beroepsvereniging van en voor verloskundigen) onderzocht aanstaande moeders die 1 of meerdere draaipogingen ondergingen. Hiervan kon uiteindelijk 57% toch vaginaal bevallen.

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker
Over een tijdje hoef je zelf geen kind meer te baren. Je levert een eitje en wat zaadcelletjes in en 9 maandjes later krijg je een huilend pakketje thuis gestuurd.
Tot die tijd zijn we toch maar wat blij dat we door zulke onderzoeken steeds meer weten en steeds meer kunnen.
Medische wereld, ga zo door!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten