zondag 29 maart 2015

slaapt jouw kind al door?

Wat ik vandaag voorbij zag komen:
En inderdaad, vanmorgen werden we wakker en het bleek bijna 8:30 te zijn. Wauw, wat heeft hij goed geslapen! We hebben heerlijk uitgeslapen :) pas een paar uur later besefte ik me dat hij gewoon 7:30 wakker was geworden, redelijk normale tijd dus. Maar het voelde echt lekker. Leuk psychologisch spelletje van degene die de zomer en wintertijd heeft bedacht, waar overigens weinig ouders dankbaar voor zijn.


Slaapt jouw kind al door?
Een van de meest gestelde vragen tussen ouders: 'Slaapt jouw kind al door? Nee? Oh de mijne wel hoor :D'
Vaak wordt daar dan nog achteraan als tip gegeven: 'Wij dikken de laatste fles in, misschien een idee voor jouw kindje?'
Tja, dan is voor mij het gesprek wel voorbij want ik geef borstvoeding. Dat is dan weer mijn "probleem". Kindjes die borstvoeding krijgen staan er om bekend niet door te kunnen slapen en fleskindjes slapen al na 6 weken door. Dat is wat bekend is, al is daar niet altijd veel van waar.
Maar waarom slapen kindjes 's nachts niet door?

Waarom 's nachts wakker worden?
De vraag over doorslapen laat zien wat maatschappelijk en sociaal gezien verwacht wordt in onze cultuur. Kinderen moeten vooral zo snel mogelijk doorslapen en nachtvoedingen moeten zo snel mogelijk worden afgebouwd. 
Toch is dit in strijd met de natuur. Kleine kindjes zijn simpelweg nog niet in staat om hele nachten door te slapen, het is zelfs onwenselijk. Als je bedenkt dat een baby in de baarmoeder 24 uur per dag non-stop voeding kreeg, is het best logisch te bedenken dat deze behoefte na de geboorte niet ineens weg is. Je baby moet leren dat hij door bij elke voeding iets meer te drinken, langer zonder voeding kan. Ook moet de maag de tijd krijgen om te groeien, wat met regelmatige voedingen geleidelijk gebeurt.

Baby's hebben veel meer REM-slaap (lichte slaap met grote hersenactiviteit) dan volwassenen. In deze REM-slaap ontwikkelen de hersenen zich heel sterk, waar energie (en dus voeding) voor nodig is. 
Voor deze hersenontwikkeling is glucose nodig, wat in grote hoeveelheid in de moedermelk zit. Door regelmatig te voeden blijft de glucosespiegel gelijk. Te lange periodes van diepe slaap kunnen voor sommige baby's zelfs gevaarlijk zijn, omdat de suikerspiegel sterk kan dalen. Nachtvoedingen zijn dus gewoon noodzakelijk voor de meeste baby's.

Maatschappij
In onze maatschappij behoren nachtvoedingen tot een van de vele "problemen" die baby's meebrengen, en moet er zo snel mogelijk iets aan gedaan worden. Dit komt onder andere doordat kunstvoeding in Nederland de norm is. Deze wordt in erg grote hoeveelheden gegeven en is veel moeilijker te verteren dan borstvoeding. Hierdoor slapen fleskindjes vaak wel snel door. Ook moeten kinderen zo vroeg mogelijk zelfstandig kunnen slapen in hun eigen bed, waardoor ze de kans niet krijgen te vragen wat ze nodig hebben. Dus hoewel het natuurlijk gezien erg gezond is voor een baby om borstvoeding en nachtvoedingen te krijgen, wordt het door de maatschappij niet gesteund.

Als meer jonge moeders maling zouden hebben aan wat de maatschappij denkt en alleen het belang van hun baby voorop zouden stellen, zouden veel meer baby's borstvoeding krijgen en zouden nachtvoedingen de norm worden. De vraag wordt dan niet: 'slaapt jouw kind nou nog niet door?', maar de vraag wordt dan: 'Heb jij vannacht ook weer zo'n heerlijk knuffelmomentje gehad met je kleintje?'
Ik geniet nog even lekker verder van mijn nachtelijke knuffelmomentjes. Voor hij het huis uit gaat zal hij vast wel gaan doorslapen. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten