vrijdag 20 maart 2015

Wereldverteldag op 20 maart


Vandaag, op wereldverteldag, zit ik met Noah een boekje te lezen voor het slapen gaan. Vandaag is niet anders dan gisteren. Een boekje voorlezen is een vast ritueel geworden tijdens het naar bed brengen: pyjama en slaapzak aan, gordijn dicht, nog even een beetje drinken, boekje lezen en lekker slapen.


Wereldverteldag 
Op wereldverteldag (World Storytelling Day) worden er in de hele wereld door verhalenvertellers in alle mogelijke talen en op iedere denkbare plaats verhalen verteld. Er is bewust gekozen voor de datum van wereldverteldag: 20 maart. Het is het begin van de lente in het noordelijke deel en de herfst in het zuidelijke deel van de wereld. De hele wereld is zo altijd op dezelfde dag bezig met het vertellen van en luisteren naar verhalen. Hierdoor wordt de verbondenheid van mensen in alle delen van de wereld op een bijzondere manier benadrukt.

Nut van voorlezen
Het voorlezen van je kind is niet alleen leuk en gezellig, maar ook goed voor de ontwikkeling. Kinderen leren tijdens het voorlezen nieuwe woorden en raken vertrouwd met taal. Ook prikkelt het hun fantasie. Door te luisteren naar verhalen worden ze uitgedaagd om zich voorstellingen te maken van dingen en situaties die ze nog nooit meegemaakt hebben. 
Voorlezen verbetert de luistervaardigheid en het concentratievermogen. Dit is natuurlijk best wel handig later op school. De sociaal-emotionele vaardigheden worden ook gestimuleerd. Kinderen maken veel mee en krijgen vaak met nieuwe situaties en prikkels te maken. Lezen en vertellen kan ze helpen om te verwerken waf ze meegemaakt hebben.
Niet geheel onbelangrijk is dat voorlezen een kind stimuleert om zelf te lezen! Begrijpend lezen is de basis van bijna alle schoolvakken. Hoe meer plezier een kind heeft in het luisteren naar verhalen, hoe meer het gestimuleerd wordt om zelf een boek te pakken en de verhalen zelf te lezen.

Voorlezen aan een baby
Je baby is nooit te jong om voor te lezen. Het horen van je stem is altijd een feest voor je kindje! "Knisperboekjes" zijn er speciaal voor de allerkleinsten. Het knispergeluidje vinden ze geweldig, de felgekleurde plaatjes trekken zijn aandacht en mooi meegenomen: je kindje mag er gewoon op sabbelen! Als je erbij vertelt hoort je kindje al goed aan je stemgeluid dat je verschillende intonaties gebruikt. 
Voor jonge kindjes (3-4maanden) die de verhalen nog niet begrijpen kun je goed plaatjesboekjes voorlezen. Je kunt hierbij plaatje aanwijzen en vertellen wat je ziet. Je baby leert zo de woorden aan de plaatjes te koppelen. Nog ver voor hij ze zelf kan uitspreken, kan hij wel de woorden herkennen. Het beste is om boekjes te kiezen met eenvoudige en duidelijke tekeningen, en het bekijken van het boekje moet niet langer dan een paar minuten duren.

Vanaf 9 of 10 maanden kun je simpele verhaaltjes voorlezen zoals de Nijntje boekjes. Verhaaltjes die rijmen zijn vaak favoriet! Door het voorlezen van korte verhaaltjes leert je kindje hoe een goede zin is opgebouwd. Als je kindje weer iets ouder is kun je samen over het boekje praten en vragen stellen. Zo leert hij op een speelse, leuke manier met taal om gaan.

Maar het fijnst voor jou en je kindje is de heerlijke quality-time die je samen hebt. Lekker knuffelen en kletsen voor het slapen gaan, daar geniet iedereen toch van?

Bronnen:
http://www.mamaenzo.nl
http://www.beleven.org/feest/wereldverteldag
http://www.peuterplace.nl/peuter/voorlezen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten