woensdag 11 maart 2015

Borstvoeding: cijfers, feiten en fabels

Toen ik zwanger werd, werd mij gevraagd of ik borstvoeding ging geven of niet. Mijn eerste gedachte: heb ik daar een keus in dan? Borstvoeding is voor mij de meest natuurlijke manier van voeden, en het is dan ook niet in me op gekomen om Noah kunstvoeding te geven. Als ik kan voeden zal ik voeden, zo lang als het lukt.
Het verbaasde me dat borstvoeding in Nederland helemaal zo normaal niet is.


Borstvoeding in Nederland versus Europa
Om mij heen kan ik niet één moeder noemen die borstvoeding geeft. Voor tips, advies en herkenning ben ik lid van een besloten pro borstvoedingsgroep. Wie mij vraagt hoe lang ik nog ga voeden en dan hoort dat ik minstens een jaar en misschien wel twee jaar blijf voeden, is stomverbaasd. Het wordt zelfs vaak maar raar gevonden.

In Nederland ligt het percentage borstgevoede kinderen veel lager dan in veel andere EU-landen. De afgelopen jaren is het percentage wel gestegen, maar alsnog krijgt, volgens cijfers uit 2013, maar 39% van alle kinderen na zes maanden (gedeeltelijk) borstvoeding.

Vooral in Scandinavische landen wordt er veel langer en meer borstvoeding gegeven. In Zweden krijgt 84% van de baby's van drie maanden (gedeeltelijk) borstvoeding, en na zes maanden nog zo'n 67%. Deels is dit te verklaren door de verschillen in verlofregeling. Toch hoeft het geen belemmering te zijn als je weer begint met werken.
In Nederland heb je recht op voeden of kolven tijdens de baas zijn tijd.

Redenen voor borstvoeding (of niet)
In een vragenlijst uit 2007 werd aan moeders gevraagd waarom ze borstvoeding zijn gaan geven. 48% gaf als belangrijkste reden dat borstvoeding gezonder is dan kunstvoeding. Op de tweede plaats kwam met 18% het contact tussen moeder en kind, gevolgd door 17% voor het voorkomen van allergie.

In de eerste maand was te weinig melk de meest genoemde reden om kunstvoeding te gaan bijgeven. 28% noemde deze reden. 21% van de moeders vond borstvoeding te pijnlijk en 10% noemde onvoldoende drinktechniek als reden. Ook het beter weten hoeveel een baby drinkt wordt belangrijk gevonden.

Tussen de tweede en vierde maand wordt door 32% van de moeders als belangrijkste reden om te stoppen genoemd dat ze te weinig melk hebben. 28% stopt vanwege hun werk.

Feiten en fabels over borstvoeding
5 fabels over borstvoeding:
1. Veel vrouwen hebben te weinig melk
Zoals ik al zei is dit een van de meest genoemde redenen voor jonge moeders om te stoppen met borstvoeding. Toch is dit echt een fabel. 98% van de vrouwen kan succesvol borstvoeding geven. De reden voor gewichtsverlies bij baby's is vaak dat ze de melk niet goed uit de borst kunnen drinken. De baby wordt misschien niet goed aangelegd of de baby drinkt te kort, waardoor het niet aan de achtermelk komt, ook wel 'groeimelk' genoemd. Door het aanleren van een juiste aanlegtechniek kan dit probleem worden opgelost. Hierbij kun je hulp krijgen van een lactatiekundige.

2. Tegenwoordig is kunstvoeding bijna net zo goed als borstvoeding.
Kunstvoeding is een goed alternatief als je om een reden geen borstvoeding geeft. De wetenschap doet haar best om kunstvoeding zoveel mogelijk op borstvoeding te laten lijken. Maar! het is niet te vergelijken met borstvoeding. In borstvoeding zitten levende antistoffen die je baby actief beschermen vanaf de geboorte tot in zijn latere leven tegen infecties en ziekten. Kunstvoeding bevat helemaal geen levende cellen en mist deze unieke manier van bescherming.

3. Van borstvoeding geven krijg je hangborsten.
Borstvoeding heeft totaal geen invloed op de vorm van je borsten. Door zwangerschap en leeftijd kan de vorm van je borsten veranderen. Of je wel of geen borstvoeding geeft heeft hier weinig mee te maken. 

4. Borstvoeding is de perfecte anticonceptie.
Deze methode van anticonceptie is redelijk betrouwbaar als je volledige borstvoeding geeft, altijd om dezelfde tijden en je nog niet ongesteld bent geweest na je zwangerschap. Het is toch slimmer om gebruik te maken van een andere vorm van anticonceptie. Je weet namelijk nooit zeker wanneer je eisprong is. Je bent dus al vruchtbaar voor je ongesteld bent!

5. Borstvoeding geven doet pijn.
Borstvoeding geven hoort geen pijn te doen. Natuurlijk kan het aanhappen in de eerste tijd wat gevoelig zijn, maar dit mag niet blijvend zijn en echt pijn mag het niet doen. Pijnlijke tepelkloven en borstontstekingen zijn meestal het gevolg van verkeerde aanlegtechnieken. Je borsten goed laten leegdrinken is ook erg belangrijk om klachten te voorkomen.

5 Feiten over borstvoeding:
1. Borstvoeding is de beste start voor je baby.
Zoals eerder genoemd zit alleen in borstvoeding levende antistoffen die je kind helpen om zijn weerstand op te bouwen. Vooral in de melk van de eerste dagen na de bevalling (colostrum) zitten grote hoeveelheden van deze antistoffen.

2. Je valt af door borstvoeding.
Al vroeg in de zwangerschap maakt je lichaam extra lichaamsvet aan, die bedoeld is voor de borstvoedingsperiode. Vrouwen die geen borstvoeding geven moeten extra moeite doen om dit lichaamsvet er weer af te krijgen. Borstvoeding kost elke dag 500 calorieën. De eerste vier tot zes maanden komt dit neer op ongeveer 0,6 tot 0,8 kg per maand. Na deze periode blijf je wel afvallen, maar gaat het minder snel als in deze eerste paar maanden.

3. Moedermelk kun je nooit teveel geven.
Als je je kind op verzoek voedt, kun je er van uit gaan dat hij/zij genoeg binnen krijgt. Aan kunstvoeding zit een maximaal aantal per dag wat je mag geven, borstvoeding kun je niet teveel geven. 

4. Borstgevoede baby's worden later gemakkelijke eters.
Garantie kan niemand geven, maar Baby's die borstvoeding hebben gekregen zijn erna vaak makkelijkere eters. Kunstvoeding is altijd gelijk van samenstelling en smaakt elke keer weer precies hetzelfde. Moedermelk smaakt elke dag, elk moment van de dag weer anders. Afhankelijk van wat de moeder heeft gegeten, heeft de melk elke keer weer een ander smaakje. Borstgevoede baby's blijken daardoor gemakkelijker nieuw vast voedsel te accepteren, doordat ze gewend zijn aan meerdere smaken.

5. Borstvoeding schept een band.
De laatste maar zeker niet de minst belangrijke reden voor jonge moeders. Tijdens het voeden komt het hormoon oxytocine vrij. Dit 'gelukshormoon' stimuleert de hechting tussen moeder en kind. 


Ik zou nog wel een tijdje kunnen doorgaan met feiten en fabels opnoemen, maar ik moet ergens stoppen;) 
Dankzij de kennis die ik nu bezit, begrijp ik steeds minder van moeders die bewust kiezen om niet te voeden. Vooral als ze het gewoon niet willen. Waarom zou je je kindje en jezelf niet het allerbeste gunnen?
Natuurlijk is de keus aan elke moeder zelf, maar ik kan iedereen aanraden dit lijstje te lezen en na te denken hoe belangrijk voeding is.

bronnen:
www.nationaalkompas.nl 
www.mamaenzo.nl 
www.borstvoedinginfriesland.nl 
www.goedgevoel.be 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten