dinsdag 3 maart 2015

Op de foto

Iedereen kent de identificatieplicht voor volwassenen en kinderen van 14 jaar en ouder. Ook is bij bijna iedereen bekend dat je kind een id-kaart of paspoort nodig heeft als je de grens over wilt. Sinds 26 juni 2012 mogen kinderen niet meer bijgeschreven worden bij hun ouders op het paspoort, maar hebben ze zelf een pasje nodig. Tot zover weinig nieuws..


Maar dan kom je in het ziekenhuis terecht en vragen  ze ineens om een id-bewijs van je kindje. Mijn reactie: ,HUH?? Hoezo, ik heb toch een zorgverzekeringspasje van hem?' 
, Nou mevrouw, dat kan iedereen wel hebben.' was het antwoord. Dus ondanks dat ik een kindje op mijn arm heb, ondanks dat ik in datzelfde ziekenhuis van hem ben bevallen, ondanks dat ik de geboortepapieren heb en een zorgverzekeringspasje zegt een ziekenhuis toch echt een id-bewijs nodig te hebben..

"De identificatieplicht in de zorg houdt in dat u zich moet kunnen identificeren met een geldig identiteitsbewijs als u medische zorg ontvangt. Dit geldt voor iedereen, dus ook voor minderjarigen jonger dan 14 jaar. De identificatieplicht geldt in de gehele zorgsector, dus bij alle zorgaanbieders in de eerste en tweede lijn." (bron:rijksoverheid.nl)

Wat als je het niet hebt?
Als je geen id-bewijs van je baby hebt, mag je zelf de ziekenhuiskosten betalen. Met een beetje geluk kun je zelf nog de kosten declareren bij je zorgverzekeraar, maar hier kan niemand een garantie van geven. De rekeningen worden gewoon bij je thuis door de brievenbus gegooid. 

Foto maken = minder fraudegevoelig
Voor een id-kaart moet je dus ook een pasfoto maken. Een grote reden voor het verplicht stellen van een id-bewijs voor babys is om fraude tegen te gaan. Dat een kind van 4 jaar met een kaart rondloopt waar een foto op staat van hem/haar als baby van 3 maanden, dat vergeten ze voor het gemak even. 
Een pasfoto maken voor een baby is niet moeilijk, maar erg babyvriendelijk vond ik het nou ook weer niet. Je moet je baby rechtop laten zitten op een stoel, terwijl je zelf ervoor mag zitten (zo laag mogelijk) en je baby een beetje probeert rechtop te houden. Dit betekent dus ook dat een baby verplicht rechtop moet zitten terwijl hij/zij dit lichamelijk nog niet kan. Je baby zakt daardoor een beetje in, waardoor je zo'n mooi dikkopje op de foto krijgt.

Omdat ik binnenkort toch weer naar het ziekenhuis moet met mijn kleine man, ga ik vandaag toch maar een id-kaart aanvragen. Met een foto van een lekker dikkopje waar hij over 2 maanden al niet meer op lijkt, en een lengte van 64 cm wat over 2 weken al niet meer klopt. Tja Nederland is niet altijd van de meest logische regels.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten