Newsflash..
Door veel onderzoek wordt de medische wereld steeds slimmer. Ook op het gebied van bevallingen ontdekt men steeds meer nieuwe mogelijkheden. De afgelopen dagen zijn er weer een aantal nieuwsberichten de wereld in gekomen die ik jullie als mama of bijna mama niet wil onthouden.
Een wee met 5 pleisters
De medische wetenschap was al zo ver dat apparaten door middel van een paar banden om je buik konden meten wanneer, hoe vaak en hoe krachtig je weeën zijn. Erg fijn, toch? Vooral als je om een medische reden al vroeg in het ziekenhuis ligt, goed wordt aangesloten en je baby 24 uur of langer op zich laat wachten. Bewegen mag je bijna niet want bij elke beweging heb je kans dat deze banden verschuiven en niet meer goed je weeën kunnen meten. Een andere optie is een inwendige druklijn. Erg nauwkeurig, maar het kan ernstige risico's met zich meebrengen. Daar word je dan ook niet echt geruster door.
Het Universitair Verloskundig Centrum Utrecht onderzoekt een nieuwe methode om weeën te meten. In plaats van banden om je buik krijg je 5 pleisters op je buik geplakt. Deze kun je vergelijken met de pleisters van een hartfilmpje. Deze pleisters meten de weeën en geven deze informatie door aan een klein apparaat. De methode is 100% veilig voor de moeder en de baby. Daarbij kunnen de pleisters niet verschuiven, wat het opmeten veel betrouwbaarder maakt en de moeder meer bewegingsvrijheid geeft.
De onderzoekers willen deze nieuwe methode testen bij 350 vrouwen.
Kleine stuiterbal
Een ander nieuwsitem liet weten dat door het uitwendig draaien van baby's in stuitligging er minder keizersnedes nodig zijn. 80% van de baby's in stuitligging worden via een keizersnede geboren, omdat een 'gewone' bevalling teveel risico's met zich mee brengt. De KNOV (beroepsvereniging van en voor verloskundigen) onderzocht aanstaande moeders die 1 of meerdere draaipogingen ondergingen. Hiervan kon uiteindelijk 57% toch vaginaal bevallen.
Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker
Over een tijdje hoef je zelf geen kind meer te baren. Je levert een eitje en wat zaadcelletjes in en 9 maandjes later krijg je een huilend pakketje thuis gestuurd.
Tot die tijd zijn we toch maar wat blij dat we door zulke onderzoeken steeds meer weten en steeds meer kunnen.
Medische wereld, ga zo door!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten